vullingen tandzorg

Vullingen

Als er tandbederf in een tand of kies zit of als je kies afbreekt, dan kan je tandarts dit restaureren met een vulling. Een vulling kan tandkleurig of zilverkleurig zijn.

Wanneer heb je een vulling nodig?

Je tand of kies kan gevuld worden als je een gaatje (tandbederf) hebt of als je kies afbreekt. Een bestaande vulling moet soms vervangen worden als er bijvoorbeeld een breuk in zit. Een vulling zorgt er voor dat je weer goed kan kauwen en voorkomt verdere (pijn)klachten. Als je tandvlees iets is teruggetrokken dan liggen je tandhalzen bloot. Dit kan gevoeligheid geven bij koude of warme dranken. Je tandarts kan de tandhals dan afdenken met een vulling.

U kunt zich online inschrijven!
Behandeling

Als het nodig is dan verdooft de tandarts je eerst. Daarna boort hij het tandbederf of de oude vulling weg. Als de kies helemaal schoon en droog is wordt de kies geëtst om het weefsel ruw te maken zodat het beter hecht. Dan wordt er een speciale lijmlaag gelegd waarop de vulling in laagjes wordt opgebouwd. Tussendoor wordt het vulmateriaal uitgehard met behulp van een blauwe lamp. De vulling wordt afgewerkt met een boortje.

Soorten vullingen

In de meeste gevallen worden er witte vullingen geplaatst. Naast glasionomeercement en compomeer wordt composiet het meest toegepast. Met composiet is veel mogelijk. Zo kunnen voortanden na een breuk opnieuw worden opgebouwd en verkleuringen van tanden en kiezen worden hersteld.

Kosten

Wat de kosten voor een vulling zijn kan variëren door bijvoorbeeld het materiaal dat gebruikt wordt en de grootte van de vulling. Hier vind je een voorbeeldrekening. Vraag je tandarts altijd om de behandelopties en de kostenbegroting.

Een vulling zit voor volwassenen niet in het basispakket. Vergoeding van (een deel van) de kosten komt uit je aanvullende tandartsverzekering.

Risico’s

Na de behandeling kan de tand of kies wat gevoelig zijn. Na een paar weken moet dit overgaan. Soms is een vulling iets te hoog, de tandarts kan dit aanpassen. Nemen de klachten niet of wordt het erger, neem dan contact op met de praktijk. Als de vulling diep is, dan kan het zijn dat er (alsnog) een wortelkanaalbehandeling nodig is.

Alternatieven

Beginnend tandbederf in de tandhals of melktand kan soms door extra goed te reinigen en fluoridegebruik worden gestopt. Vraag gerust naar de mogelijkheden, de tandartsen van Tandzorg Buiksloot vertellen je graag meer over de alternatieven.

 

Samen zorgen wij voor een gezonde lach!